Prof. dr. R.H. (Robert) Dijkgraaf

Prof. dr. R.H. (Robert) Dijkgraaf

Robert Dijkgraaf is sinds 1 juli 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, V.S. en Leon Levy Professor aldaar. Daarnaast is hij, sinds 2005, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2008 tot 2012 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Na een onderbreking waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij in 1989 in Utrecht cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan Princeton University en het Institute for Advanced Study. In 1992 verruilde hij Princeton voor Amsterdam, waar hij aan de UvA de leerstoel mathematische fysica bezette.

Het onderzoeksveld van Dijkgraaf bestrijkt de snaartheorie, kwantumgravitatie en andere onderwerpen op het snijvlak van wiskunde en deeltjesfysica. Voor zijn onderzoek ontving hij in 2003 de Spinozapremie. Dijkgraaf is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving eredoctoraten van de Radboud Universiteit, de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Brussel. Als president van de InterAcademy Partnership leidde hij de mondiale alliantie van wetenschapsacademies. Hij is (buitenlands) lid van de American Philosophical Society, de American Academy of Arts and Sciences, de Royal Society of Edinburgh, en de Koninklijke Vlaamse Academie van Wetenschappen. Hij was tevens lid van het tweede Innovatieplatform.

Dijkgraaf zet zich in voor wetenschapscommunicatie door onder andere de oprichting van de website proefjes.nl voor kinderen, het schrijven van columns en het geven van live TV-colleges voor een groot publiek over wetenschappelijke onderwerpen. Hij is auteur van meerdere populairwetenschappelijke boeken waaronder The Usefulness of Useless Knowledge (Princeton, 2017).

Relevante nevenfuncties

  • Universiteitshoogleraar, Universiteit van Amsterdam
  • Voorzitter Raad van Toezicht, Hartwig Medical Foundation