Drs. F. (Feike) Sijbesma

Drs. F. (Feike) Sijbesma

Feike Sijbesma studeerde medische- en moleculaire biologie aan de Universiteit Utrecht en bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1987 begon hij zijn carrière bij Koninklijke Gist-brocades NV. Sijbesma werkte in strategie, new business development, marketing & sales en management in zowel de Farma- als de Food-divisie.

In 1995 werd hij directeur van de divisie Food Specialties en trad hij toe tot het Executive Committee. Na de overname van Gist-brocades door Koninklijke DSM NV, werd hij in 1998 directeur van de businessgroep DSM Food Specialties. In 2000 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van het bedrijf. In 2007 werd Feike Sijbesma bestuursvoorzitter (CEO). In februari 2020 heeft hij zijn taken overgedragen aan zijn opvolgers en is hij benoemd als erevoorzitter.

Feike Sijbesma was 13 jaar CEO van DSM. In die periode transformeerde hij het bedrijf van een onderneming gericht op bulkchemie naar een internationaal duurzaam en innovatief bedrijf gericht op voeding en groene specialistische materialen. Na zijn vertrek bij DSM werd hij co-voorzitter met (oud-VN secretaris generaal Ban Ki-moon) van het wereldwijde centrum voor klimaatadaptatie (GCA). Verder adviseert hij het Africa Improved Foods-initiatief, met als doel om honger in Afrika uit te bannen.  

Van eind maart tot september 2020 was Sijbesma tijdelijk benoemd door de minister van VWS om als speciaal onbezoldigd gezant voor het kabinet diverse aspecten rondom de coronacrisis te adresseren, met name ten behoeve van coronatesten en de beschikbaarheid daarvan.

Sijbesma ontving diverse onderscheidingen, zoals van de VN (2010 en 2011), alsmede eredoctoraten van de Universiteiten van Maastricht (2012) en Groningen (2021), en World’s 50 Greatest Leaders (Fortune, 2018) en World’s 50 most succesful CEO’s (Harvard, 2019).

Relevante nevenfuncties

  • Raad van Commissarissen, Philips, Unilever, DNB
  • Erevoorzitter, DSM
  • Co-voorzitter, Global Climate Adaptation Center
  • Adviseur, Africa Improved Foods
  • Advies, Ocean Clean Up, Protix