Benoeming commissielid Ben Feringa voor Nationaal Groeifonds

Prof. dr. B.L. (Ben) Feringa is met terugwerkende kracht gestart op 1 februari 2022 als commissielid van de onafhankelijke commissie van het Nationaal Groeifonds. Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en minister Kaag van Financiën namen de voordracht van de commissie over en hebben Feringa benoemd.

Beoordelen en adviseren over investeringsvoorstellen

De onafhankelijke commissie van het Nationaal Groeifonds beoordeelt investeringsvoorstellen en adviseert het kabinet hierover. In de komende 5 jaar is vanuit het Groeifonds € 20 miljard beschikbaar om te investeren in projecten die bijdragen aan structurele economische groei. 

Achtergrond Ben Feringa: onderzoek en onderscheidingen

Ben Feringa (1951) is sinds 1988 hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 heeft Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde gekregen. Feringa is onderscheiden met tal van prijzen, zoals de Spinozapremie in 2004, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land. In 2008 is Feringa benoemd tot Akademiehoogleraar door de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW). Hij mocht 5 jaar lang geheel naar eigen inzicht investeren in innovatief onderzoek en onderwijs. In 2015 ontving hij de prestigieuze Future of Chemistry Solvay prijs. Voor zijn onderzoek naar moleculaire motors ontving Feringa een grote TOP-subsidie van NWO en twee ERC Advanced Grants. Feringa is medeoprichter van een Nationaal Advanced Research Center waarin universiteiten en de chemische industrie samen werken aan de groene chemie van de toekomst.

Opvolging Robbert Dijkgraaf

Jeroen Dijsselbloem voorzitter commissie Nationaal Groeifonds: "Met Ben hebben we een van de beste wetenschappers zowel in Nederland als mondiaal binnengehaald. Hij wordt gezien als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Zo heeft hij voor wetenschappelijke doorbraken gezorgd in de chemie, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie. Ik vind het dan ook een eer dat hij Robbert Dijkgraaf opvolgt."