Bijeenkomst Nationaal Groeifonds: Onderweg naar baanbrekende voorstellen

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat zet met haar videoboodschap de honderden aanwezigen in de Rijtuigenloods in Amersfoort direct op scherp: “Vandaag hoort u hoe u kunt voldoen aan alle criteria en hoe u uw voorstel kunt verbeteren.” De oren zijn gespitst, de laptops en notitieblokken op schoot voor de nodige aantekeningen. Tijdens deze bijeenkomst van het Nationaal Groeifonds op 28 september achterhalen de aanwezigen wat er nodig is voor het indienen van een kansrijk voorstel.

Bijeenkomst Nationaal Groeifonds 2022 Minister Adriaansens

Om 13.30 uur druppelen de eerste gasten binnen, om 14.30 uur zit de plenaire zaal bomvol. Enkele deelnemers hebben hun aanvraag bijna rond, een kleine groep moet nog beginnen, de meeste van de ongeveer 300 aanwezigen zitten daar zo’n beetje tussenin. Tijdens de paneldiscussie gaan tientallen handen de lucht in als dagvoorzitter Tom Jessen peilt of er vragen zijn.

Economische en maatschappelijke impact

De aanwezigen zijn zich ervan bewust dat het indienen van een Groeifondsvoorstel een flinke tijdsinvesterig kost. Het doel van de bijeenkomst is dan ook om met de gedeelde informatie tot nog betere voorstellen te komen, die bijdragen aan het duurzaam verdienvermogen op de lange termijn; projecten met economische en maatschappelijke impact.

Interimvoorzitter van de adviescommissie Rianne Letschert vertelt dat de commissie de voorstellen met een brede en open blik bekijkt. En dat er ook steeds aan wordt gewerkt het fonds zélf nog effectiever te maken: “We werken allemaal vol passie aan hetzelfde doel. Grijp vooral ook de kans om ons jullie vragen te stellen vandaag.”

Samenwerken noodzakelijk

Het is duidelijk dat het bij de Groeifondsvoorstellen gaat om grote, impactvolle projecten. Het is dan ook noodzakelijk om grote samenwerkingsverbanden aan te gaan. “Je kunt het niet alleen”, zegt ervaringsdeskundige Bernard Mulder van RegMed XB tijdens het panelgesprek. Rianne vertelt dat de adviescommissie hoopt dat er een kruisbestuiving gaat ontstaan tussen de deelnemers in de zaal, en tussen de 2 pijlers van het Nationaal Groeifonds: “Beide hebben elkaar nodig. R&D&I-projecten kunnen niets zonder goede mensen om met de innovaties te werken en daarvoor is de pijler Kennisontwikkeling onmisbaar. We gaan hier in de volgende ronde nog meer op letten bij de voorstellen.” 

Panellid Inge de Wolf van Ontwikkelkracht, stipt hierbij een knelpunt aan: “Hoe vind je samenwerkingspartners buiten de gebruikelijke spelers? Daar liepen wij tegenaan bij ons voorstel. Hopelijk helpt het de huidige deelnemers dat ze elkaar vandaag kunnen ontmoeten, live en via de NetworkApp.” Ook geeft ze een belangrijke tip mee om de samenwerking en het voorstel te laten slagen: “Luister goed naar andere partijen, wees eerlijk over uitdagingen en vraag hulp bij knelpunten.” 

Valorisatie, human capital en publiek-private samenwerking

Het panel bestaat naast Rianne, Bernard en Inge uit Freeke Heijman van Quantum Delta en Erwin Nijsse, directeur Nationaal Groeifonds bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De 5 experts bespreken 3 belangrijke aandachtspunten van voorstellen: valorisatie, human capital en publiek-private samenwerking. Valorisatie is een van de thema’s waar het Nationaal Groeifonds extra aandacht aan besteedt, vertelt Erwin: “Hoe halen de projectvoorstellen maatschappelijke en economische waarde uit kennis?”

Freeke en Inge hebben op dit vlak dezelfde tip voor de aanwezigen: denk groot. Inge: “Ik hoop de aanwezigen te inspireren groots te dromen en aanvragen te doen. Dat zou goed zijn voor Nederland.” Freeke sluit daarbij aan: “Wees ambitieus. Dit zijn de voorstellen die het verschil moeten gaan maken. Zorg daarnaast dat je de governance goed op orde hebt. De gezamenlijke missie en goede samenwerking in ons ecosysteem hebben ons er doorheen gesleept.”

Verdiepende workshops

De verdiepende workshops na het plenaire programma bieden de aanwezigen nog meer inzicht en ook daar worden veel gerichte vragen gesteld.

Wilt u de presentaties van de workshops nog eens teruglezen? Download ze dan hieronder:

1. Aan de slag met de onderbouwing van het duurzaam verdienvermogen van Nederland
2. De ins & outs van de financiële voorwaarden en verplichtingen
3. Naar economische impact! Hoe zorg je dat jouw aanpak overtuigt?
4. Onmisbare aandachtspunten bij het opzetten van governance en samenwerking
5. Maatschappelijke impact inzichtelijk maken: zo doet u dat
6. Talent voor innovatie!
7. Internationale aansluiting en samenwerking

Vervolg

"Dit moeten we vaker doen", is de 1e reactie van Rianne bij haar terugblik op deze dag. "Het is nuttig om met elkaar in gesprek te kunnen gaan. En dat op zo’n ruige, innovatieve locatie. Precies hoe het Nationaal Groeifonds ook wil zijn: dynamisch, ondernemend en met maatschappelijke impact."

Bijeenkomst Nationaal Groeifonds 2022_netwerken

U kunt uw aanvraag indienen vanaf maandag 2 januari 2023 tot en met vrijdag 3 februari 2023. Alle informatie en documenten die u nodig heeft om uw aanvraag voor te bereiden, vindt u op de website van het Nationaal Groeifonds en op de website van RVO.

In de Networkapp lanceren wij binnenkort de nieuwe Nationaal Groeifonds Community. Dat maakt het voor u nog makkelijker om geschikte samenwerkingspartners te vinden en kennis uit te wisselen. Ook delen wij via de community belangrijk nieuws over het Nationaal Groeifonds. Alle deelnemers aan de bijeenkomst ontvangen een uitnodiging voor de community. Was u niet aanwezig, maar hebt u wel interesse om aan de community deel te nemen? Dan kunt u ons dit laten weten via ngf@rvo.nl.