Het Nationaal Groeifonds-congres: toekomst van innovatie hoopvol maar uitdagend

Donderdag 20 juni openden de poorten van Kasteel de Wittenburg in Wassenaar voor het Nationaal Groeifonds congres ‘Future of Dutch Innovation'. Samen met de aanwezige consortiumpartners van de projecten en diverse gerenommeerde sprekers keken we vooruit naar de toekomst van Nederlandse innovatie en de impact van de Nationaal Groeifonds projecten.

Op deze zonnige dag kwamen ruim 120 bezoekers samen vanuit meer dan 40 deelnemende projecten uit ronde 1, 2 en 3 van het Nationaal Groeifonds. Het congres was hét moment om kennis op te doen, te netwerken en van elkaar te leren. Het was een vol programma, verspreid over verschillende zalen, een serre en buitenterras, waar interactie de boventoon voerde.

Verder na het Hoofdlijnenakkoord

De dag begon in de plenaire zaal, waar dagvoorzitter Tom Jessen het congres opende, samen met Directeur Generaal Economie en Digitalisering van EKZ Michiel Boots en adviescommissielid Constantijn Van Oranje-Nassau. Er werd direct een actueel onderwerp aangesneden: de toekomst van innovatief Nederland en de verantwoordelijkheid van het Nationaal Groeifonds. De beslissing in het Hoofdlijnenakkoord om de vierde ronde te schrappen, is volgens de sprekers een grote teleurstelling. Toch benadrukken ze om hoopvol te blijven en te focussen op wat er al is bereikt en wat er nog bereikt kan worden zonder subsidies. Boots: “Er is financiering, alleen moet dat nu nóg efficiënter worden ingezet. Veel prachtige projecten moeten nog worden uitgerold en hun vruchten afwerpen, wat een enorme impuls geeft aan het Nederlandse innovatielandschap.” Als dat lukt, besluiten de sprekers, dan geeft dat ook een sterk signaal aan onze samenleving en de politiek en blijft Nederland een krachtig innovatieland.

Ondernemerschap als motor voor innovatie

Aansluitend reflecteerde Jacques van den Broek als voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap in zijn keynote op ondernemerschap als essentieel ingrediënt voor innovatie en het belang van kennisontwikkeling. Met sterk advies: “Vertrouw als project op jezelf en houd ook vol bij tegenslagen. Het gaat altijd om vandaag en de verkoop; hoe breng je het aan de man, wie is de klant en waar is de vraag.” Met deze boodschap sloot hij zich passend aan bij de NGF-slogan: ‘De welvaart van morgen begint vandaag.’

Zonder financiering geen groei

Na de keynote van Jacques vond er een interactief panel plaats, onder begeleiding van NGF-directeur Maurice van Tilburg. Funding experts Evelien de Vries (ASML), Beau-Anne Chilla (FORWARD.one) en Victor van Will (MN Services) spraken uitgebreid over de noodzaak van financiering van innovatie en hun ervaringen. De kern van het gesprek? Zonder financiering kun je niet groeien. Ook waren de panelleden het erover eens dat Europa nog veel winst heeft te behalen op het toekomstbestendig financieren van start-ups en bedrijven die graag willen groeien.

Kennis delen en waardevolle inzichten

Na de korte netwerkpauze volgden twee informatieve subsessies. Een sessie over omgaan met veranderingen in je projecten en hoe men elkaar kan helpen om wendbaarder te zijn. De andere sessie legde de focus op het aantrekken van private financiering. Na afloop kwamen de aanwezigen weer samen in de plenaire zaal voor twee prikkelende presentaties. Koen Maaskant sprak over de belangrijkste innovatiehindernissen uit het Onderzoeksrapport van Gritd. Gritd gebruikt data van start-ups om hun milestones te meten en ze vooruit te helpen. Maaskant: “Data is ontzettend belangrijk om te gebruiken, onder andere om progressie en de groei in kaart te brengen. En om te monitoren en evalueren hoeveel impact je als ondernemer maakt.” Nico van Meeteren van Health Holland benadrukte het belang van toekomstige innovatie-initiatieven, zoals in het Bidbook waar verschillende topsectoren zijn aangesloten. Hiermee wil hij de politiek laten inzien dat investeren in innovatie belangrijk is en blijft. Van Meeteren: “Dat Bidbook aanbieden doen we graag samen met jullie en namens jullie. We willen de politiek niet vragen om financiering maar wel om een inspanningsverplichting op het gebied van wet en regelgeving en het tonen van enthousiasme.”

Nederland als innovatief land

Adviescommissieleden Marieke Blom en Michiel Muller sloten het congres af met hun blik op de huidige Nationaal Groeifonds-projecten en de rol van de overheid. Volgens hen is het, nu ronde vier van het Nationaal Groeifonds niet doorgaat, nog belangrijker om de impact van huidige projecten te realiseren. Wat de grootste impact kan zijn van het Nationaal Groeifonds zelf? Niet alleen een impuls in het innovatievermogen in de projecten maar ook tussen de projecten. Waarbij duurzame samenwerking en sterke partnerships een sleutelrol spelen.

Met deze sterke boodschap werd het Nationaal Groeifonds congres ‘Future of Dutch Innovation' afgesloten. Het is duidelijk dat er volop mogelijkheden zijn en enorm veel enthousiasme is om de toekomst van Nederlandse innovatie een stimulans te geven. Een toekomst waaraan ruim 50 Groeifonds-projecten blijven werken en impact op gaan maken.

Meer informatie

Wilt u de presentaties ontvangen? Dan kunt u een mail sturen naar ngf@rvo.nl.
Bekijk ook het fotoalbum met alle foto’s van de bijeenkomst.