Biotech Booster: “Nieuwe kennis van lab naar living room”

Van krachtige wasmiddelen en eiwitrijk voedsel tot nieuwe medicijnen. We danken het allemaal aan de biotechnologie. Hoewel Nederlandse wetenschappers goed presteren in dit vakgebied, blijft de doorvertaling van kennis naar concrete toepassingen verhoudingsgewijs achter. Het programma Biotech Booster wil daar met steun van het Nationaal Groeifonds verandering in brengen.

Nieuwe kennis en innovatie in biotechnologie leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen in gezondheid, klimaat, energie, landbouw en voeding. Biotech Booster is een nationaal programma om de commercialisering van biotechnologische kennis in Nederland te versnellen. Het brengt kennisinstellingen en bedrijven samen om nieuwe kennis ‘van lab naar living room’ te brengen. 

Wetenschappers en bedrijven koppelen

Nettie Buitelaar is CEO van Biotech Booster. “Voor onze doelstelling zetten we 3 instrumenten in. Allereerst betrekken we ondernemers om projecten van wetenschappers met een commerciële blik te beoordelen en daaruit de kansen voor bedrijvigheid en concrete toepassingen te pakken. Daarnaast hebben we impact- en businessdevelopers aangesteld die binnen thematische clusters naar mogelijkheden zoeken voor valorisatie en samenwerking. En als derde instrument hebben we financiële middelen om projecten te bekostigen.” De inzet van deze 3 instrumenten wordt mogelijk gemaakt door de steun van het Nationaal Groeifonds.

Van idee naar businesscase

Bij het derde instrument gaat het om concrete steun voor kansrijke ideeën. “We werken met verschillende niveaus”, zegt Buitelaar. “Kennisinstellingen kunnen bij ons in niveau 1 projecten indienen die net uit de labfase komen. Wij selecteren de meest belovende projecten voor ondersteuning en begeleiding. Ook kunnen indieners een subsidie ontvangen. Daarmee kunnen ze een proof-of-principle voor hun project ontwikkelen met bijvoorbeeld een marktstudie, een roadmap en het vastleggen van patenten. Hiermee testen ze de haalbaarheid van het bedachte idee.” De beste proof-of-principle-projecten kunnen promoveren naar niveau 2. “Deze projecten krijgen de kans om zich in 2 jaar door te ontwikkelen tot proof-of-concepts. Elk project krijgt een virtuele Raad van Commissarissen die van het project een commerciële propositie met een onderbouwde businesscase helpt maken. Hiermee wordt de bruikbaarheid en potentiële waarde getoetst. ” Als dit traject succesvol afgerond is, dan kunnen uit de getoetste ideeën en plannen daadwerkelijke bedrijven ontstaan. Zij kunnen vervolgens in niveau 3 hulp van experts krijgen voor bijvoorbeeld de verkoop van licenties.

Water zuiveren met afval

Biotech Booster is sinds december 2023 actief en heeft met steun van het Nationaal Groeifonds aantoonbaar resultaat opgeleverd. Zo lopen er 50 proof-of-principle-projecten en 4 proof-of-concepts, waarbij (mkb-)bedrijven vaak partner zijn.
Een van de proof-of-principle-projecten die Biotech Booster heeft ondersteund, is het project ‘Fungi Waste Treats Water Waste’. Brigit van Brenk, microbioloog aan de Universiteit Utrecht, ontdekte dat afval uit de paddenstoelenteelt de stijgende hoeveelheid PFAS, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten uit omgevingswater kan halen. “Daarmee kunnen we microverontreiniging in het water aanpakken én een jaarlijkse hoeveelheid van 800.000 ton restafval gebruiken. Deze manier van water reinigen is dus niet alleen heel duurzaam, maar ook nog eens veel goedkoper dan bestaande methodes.” Hiermee biedt het ‘Fungi Waste Treats Water Waste’ project een goed vooruitzicht op een oplossing om in Nederland op een eenvoudige, kosteneffectieve en duurzame manier water te zuiveren. “Mijn doel is om op basis van dit concept een bedrijf te starten waarbij we ook met andere schimmels verontreiniging kunnen verwijderen: doorstromen naar niveau 3 van Biotech Booster dus. Experts helpen in ons geval dan bij zaken als marktonderzoek, hoe het bedrijf eruit moet zien, bij juridische aspecten van onze activiteiten en we hebben hiermee de financiële middelen om ons concept op grotere schaal te testen.”

Economische en maatschappelijke impact

De impact van de biotechnologie is groot. Op dit moment is de sector in Nederland ongeveer € 30 miljard waard en die waarde zal naar verwachting de komende 5 jaar verdrievoudigen. Biotech Booster draagt hieraan bij met een ecosysteem waarin ongeveer alle publieke kennisinstellingen betrokken zijn en vele bedrijven participeren. “Kijk ook naar de maatschappelijke opbrengsten van de biotechnologie, bijvoorbeeld van het project van Brigit om ons water weer zuiver te maken”, zegt Buitelaar. “Daar profiteert elke Nederlander van.” Van Brenk is het daarmee eens. “Voor ons wetenschappers is het lastig onze kennis bruikbaar te maken. We hebben daar het geld niet voor en investeerders vinden het risico vaak te groot. Biotech Booster lost dit probleem op.” 

Meer weten?

Lees meer over het project Biotech Booster of lees de andere verhalen over succesvolle en impactvolle projecten vanuit het fonds.