PharmaNL

Farmaceutische innovatie heeft een grote maatschappelijke waarde. Geneesmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in onze samenleving. Het is daarom van belang om de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen van de eerste fase tot de daadwerkelijke productie zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen. 

PharmaNL geeft een duurzame impuls aan de volledige Nederlandse waardeketen van geneesmiddelenontwikkeling, om het economisch potentieel van innovatieve farmaceutische producten en productietechnologieën in Nederland optimaal te kunnen benutten. Dit wil het project bijvoorbeeld doen door het opzetten en/of upgraden van geavanceerde infrastructuur voor gedeeld gebruik door farmaceutische actoren. Daarom is PharmaNL opgezet als een volledig open programma.

Dit betekent dat het PharmaNL-programma toegankelijk is voor alle Nederlandse:

  • farmaceutische hubs;
  • start-ups;
  • scale-ups;
  • midden- en kleinbedrijven (mkb);
  • grote ondernemingen;
  • farma-georiënteerde universiteiten;
  • kennisinstellingen; en
  • onderwijsinstellingen.

Waarin investeert het Nationaal Groeifonds?

PharmaNL zal essentiële randvoorwaarden helpen invullen voor succesvolle medicijninnovaties. Het project doet dat via 2 landelijk gecoördineerde actielijnen:

  • Via de eerste actielijn zal PharmaNL een state-of-the-future gedeelde R&D-infrastructuur tot stand brengen. Ambitieuze en veelbelovende farmaceutische startups, scale-ups en academische onderzoeksgroepen kunnen hiervan gebruikmaken. PharmaNL richt zich daarbij specifiek op het realiseren van de hoogwaardige en innovatieve infrastructuurvoorzieningen die essentieel zijn voor innovatieve farmaceutische product- en productietechnologieontwikkelingen op terreinen waarop Nederland een sterke uitgangspositie heeft. De vereiste R&D-voorzieningen en -diensten zijn hiervoor nog niet beschikbaar en zullen ook niet via de reguliere marktwerking tot stand komen. 
  • Via de tweede actielijn wil PharmaNL een samenhangend, versterkt, hybride farmaceutisch opleidingsaanbod creëren, dat bijdraagt aan Life Long Learning en een internationale uitstraling en aantrekkingskracht heeft. Met flexibele post-mbo, -hbo en -academische opleidingen. Het is noodzakelijk om meer en beter menselijk kapitaal te hebben op de Nederlandse markt voor de farmaceutische sector. Daar zal PharmaNL een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat doet het project door vraagsturing te combineren met hoogwaardige, moderne onderwijsconcepten.

Budget

Voor dit project is € 79 miljoen toegekend uit het Nationaal Groeifonds in 2022.

Bijdrage aan economische groei in Nederland

PharmaNL geeft een duurzame impuls aan het benutten van het economisch potentieel van innovatieve farmaceutische producten en productietechnologieën. Doel is een toename van de medicijnontwikkeling en -productie op Nederlandse bodem. Bovendien vergroot het PharmaNL-programma structureel de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland voor farmaceutische partijen. 

De belangrijke economische en maatschappelijke effecten zijn:

  • Het creëren van economische meerwaarde door het faciliteren en versnellen van medicijninnovaties, waardoor medicijnen sneller op de markt komen.
  • Het verbeteren van het investerings- en innovatieklimaat voor bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling in Nederland.
  • Het opleiden van voldoende gekwalificeerd personeel voor de Nederlandse farmaceutische waardeketen.
  • Versterking van het farmaceutische opleidingsaanbod met internationale uitstraling en aantrekkingskracht. Hierdoor behoudt men talent in Nederland.

Wie leidt het project?

Het PharmaNL programma is een initiatief van en voor de Nederlandse farmaceutische sector. Het is een landelijk publiek-privaat consortium bestaande uit Leiden University, Campus Groningen en Pivot Park Oss, in nauwe samenwerking met FAST. Dit project is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingediend bij het Nationaal Groeifonds, ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

Status

Het programma bevindt zich in de opstartfase. In 2023 is hard gewerkt om een solide basis te leggen voor een succesvolle start van het programma. In september 2023 is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor PharmaNL. De operationele PharmaNL-organisatie is in april 2024 ingericht, om met de uitvoering van de operationele programmalijnactiviteiten te kunnen starten. 

In 2023 heeft onderzoeksstichting ZonMW de opdracht gekregen om programmalijnen R&D&I Shared Infrastructuur en Human Capital groei uit te voeren. Voor het uitvoeren is door ZonMW een subsidieoproep op uitnodiging opengesteld. Het doel hiervan is het toetsen en financieren van respectievelijk een aantal uitgewerkte plannen voor infrastructuurprojecten en human capital projecten. Deze activiteiten lopen nu.  

Meer informatie