Opschaling publiek private samenwerking in het beroepsonderwijs (Katapult)

Sinds 2010 investeert Nederland in publiek-private samenwerkingsverbanden (pps'en) om de aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt in belangrijke sectoren te verbeteren. Een goede aansluiting is essentieel voor de toepassing van (technologische én sociale) innovaties in de praktijk. De pps'en hebben impact, maar de grote uitdagingen waar Nederland voor staat vragen om méér. Deze aanvraag zorgt voor het verder bouwen van de pps-infrastructuur door gerichte investeringen in het opschalen van succesvolle pps’en. 

Waarin investeert het Nationaal Groeifonds?

De high impact pps’en (HIP’s) bundelen ervaringen, kennis en werkende aanpakken en werken samen aan de uitdagingen voor morgen. Hierdoor wordt de impact vele malen groter. 

Gezamenlijk hebben de HIP’s grote ambities. Ze werken hieraan binnen 5 actielijnen:  

  1. Versterken van ketens en ecosystemen door hetverbinden van partijen uit verschillende sectoren, (onderwijs)domeinen en disciplines. 

  1. Talentonwikkeling van aankomende en huidige werknemers, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe curricula en/of leervormen.  

  1. Een leven lang leren voor werknemers en werkzoekenden, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van (in company) trainingen, e-learningmodules, enzovoorts. 

  1. Innovatie van de beroepspraktijk, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van oplossingen voor praktijkvragen in een bedrijfsopdracht, onderzoeksproject, learning communities, enzovoorts.   

  1. Fysieke infrastructuur: up-to-date faciliteiten voor onderwijs, onderzoek en innovatie.

Uiteindelijk zullen de samenwerkingsverbanden hun impact op studenten, docenten, werknemers en bedrijven verdrievoudigen. Zo zullen er onder meer 30.000 bedrijven betrokken zijn. Dat zijn 20.000 meer bedrijven dan de 10.000 op dit moment. 

Budget

In juli 2023 is er een bedrag toegekend van € 123 miljoen aan 15 HIP’s met een grote focus op de energietransitie en digitalisering. Dit bedrag dekt 42% van de totale kosten. De overige € 97 miljoen aan cofinanciering komt uit het bedrijfsleven.

Bijdrage aan economische groei in Nederland

Beroepsonderwijs is een basisvoorwaarde voor het groei- en concurrentievermogen van de Nederlandse economie. Investeringen in onderwijs en scholing hebben een positieve invloed op de innovatiekracht en productiviteit van bedrijven. Pps'en maken en benutten het beroepsonderwijs bewezen succesvol door effectievere en meer relevante samenwerking en cocreatie. Het project vergroot het beschikbare menselijk kapitaal voor de transitie naar een duurzame en digitale economie en verhoogt de arbeidsproductiviteit.

Wie leidt het project?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is verantwoordelijk voor het project. De inhoudelijke uitwerking vindt plaats in nauwe samenwerking met Katapult. Dit is het netwerk van pps'en en regionale en landelijke stakeholders, zoals: provincies, gemeenten, brancheorganisaties. De Landelijke Regiegroep Techniekpact bespreekt de voortgang, beveelt eventuele aanpassingen in de wet- en regelgeving aan bij de landelijke overheid en legt de verbinding met aangrenzende landelijke en regionale acties.

Status

Het project is momenteel in uitvoering. In 2023 ontvingen 15 HIP’s NGF-subsidie voor opschalingsactiviteiten voor de komende 2 jaar. Ook ontvangen ze cofinanciering van regionale partners, zoals provincies, bedrijfsleven of onderwijs. Hierdoor worden nóg meer scholieren, werkenden en werkzoekenden opgeleid voor een baan in de techniek of ICT. Hiermee wordt een deel van de kloof gedicht tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt met banen die bijdragen aan de digitale en energietransitie. Ook wordt er een grote impuls gegeven aan: 

  • de toepassing van innovaties in de praktijk; 
  • een leven lang ontwikkelen; en 
  • het productiviteitsniveau van (kleine) bedrijven.

De landelijke organisatie Katapult geeft ondersteuning op de planvorming van de HIP’s, onder andere door:

  • inhoudelijke feedback;
  • samenwerking met landelijke koepels;
  • branches en bedrijfsvertegenwoordigers; en
  • afstemming met andere initiatieven.

Katapult kijkt ook hoe succesvolle aanpakken in binnen én buitenland geadapteerd en geïmplementeerd kunnen worden binnen de HIP’s.

Meer informatie