NXTGEN HIGHTECH

NXTGEN HIGHTECH ontwikkelt ultra-nauwkeurige, hoogtechnologische machines en apparatuur. Hightech equipment die bijdraagt aan het concurrentie- en verdienvermogen in Nederland én werkt aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie, gezondheid, veiligheid en voeding. De nieuwe generatie hightech equipment voor toekomstige generaties.

Waarin investeert het Nationaal Groeifonds?

Het doel van NXTGEN HIGHTECH is het realiseren van een coherent, wendbaar en internationaal toonaangevend hightech equipment ecosysteem.

Dit project ontwikkelt een nieuwe generatie hightech equipment die oplossingen kan bieden voor de onderstaande 6 essentiële toepassingsgebieden:

  • Duurzame energie: groene (waterstof)energie en nieuwe batterijen door efficiënte(re) apparatuur te produceren met dunne film technologie.
  • Lasercommunicatie: apparatuur voor datacommunicatie via laserbundels en satellieten, energiezuinig, veilig en met hogere capaciteit.
  • Gezondheid: productietechnologie voor nieuwe chips die miniatuur diagnostiek (‘Lab-on-Chip’) mogelijk maken, waarmee organen nagebootst (‘Organ-on-a-Chip’) of vervangen (kunstorganen) kunnen worden én de zoektocht naar nieuwe medicijnen en therapieën versnellen, waar mogelijk zonder dierproeven.
  • Snellere chips: ontwikkeling van apparatuur om nog snellere en energiezuinigere chips te maken die deels ook met licht schakelen waardoor er meer toepassingen ontstaan, zoals op medisch,- voeding,- en veiligheidsgebied.
  • Lichte materialen: machines die met innovatieve composiettechnologie lichtgewicht constructies maken om vervoer (luchtvaart, auto’s) energiezuiniger te maken.
  • Robotica in land- en tuinbouw: snelle en precieze robots die bijdragen aan een duurzame voedselketen.

Tegelijkertijd investeert het project in kennisverdieping op sleutel- en systeemtechnologieën, zoals optomechatronica,  thin film of plasmatechnologie. Om daarmee de kennisposities te versterken en kennis te delen zodat het ecosysteem als geheel verder wordt versterkt.

Budget

Voor dit project is € 450 miljoen toegekend uit het Nationaal Groeifonds in 2022.

Bijdrage aan economische groei in Nederland

De Nederlandse hightech sector is goed voor een bijdrage aan het bruto nationaal product (bnp) van € 72 miljard per jaar. Met de bijdrage van € 450 miljoen uit het Nationaal Groeifonds erbij investeert NXTGEN HIGHTECH tot 2029 bijna een miljard. Daarmee kan het consortium van de Nederlandse hightech sector het leidende cluster in Europa maken en een extra bijdrage leveren aan het bnp van € 7 tot € 11 miljard per jaar. 

Wie leidt het project?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is verantwoordelijk voor het project. Om het project te realiseren, werkt het ministerie samen met de stichting NXTGEN HIGHTECH i.o. Binnen dit project werken 189 organisaties uit het midden- en kleinbedrijf samen in projecten, waaronder 75 jonge start- en scale-ups. Ook 130 grotere bedrijven en 23 kennisinstellingen maken deel uit van het consortium.

Status

Dit project is begin 2023 van start gegaan.

Meer informatie